Dialog er en forudsætning for succes

 

”I er for dårlige!!!”, lød dommen fra 15 redaktører for nyligt. De dømte var freelance journalister og kommunikationsmedarbejdere.
Jeg blev lidt flov på de frie fugles vegne. Når folk – og kolleger – spørger mig, hvordan man klarer sig som freelance journalist, har jeg altid svaret: Ved at gøre det lidt bedre end den gennemsnitlige fastansatte, når det gælder idé, vinkling, research og formulering.

 

Det har jeg klaret mig på igennem 25 år som selvstændig journalist og kommunikatør. Vil man begå sig på markedet med de fordele, det indebærer, må man naturligvis opbygge nogle kompetencer, som er attraktive for den, der skal købe varen.

 

Det med at tæppebombe redaktører med pludselige indskydelser og tilfældige idéer er et dårligt – men såre almindeligt – sted at starte. Den metode giver let bagslag i form af en generel freelance-lede hos de mest plagede redaktører.

 

Hvis I mener det alvorligt med at ville arbejde som selvstændig i branchen, er der ingen vej uden om at forsøge at udvikle idéer, der både passer til og udfordrer det medie, I henvender jer til.

 

Har man først vist, at man kan noget, er der basis for at opbygge en tæt samarbejdsrelation til en redaktør, et bureau m.m. At relationen kan ophøre og blive afløst af nye på grund af forhold, man oftest ikke er herre over, er en del af spillet – og et vigtigt element i den selvstændiges udvikling og karriere.

 

Dialogen med aftagerne er en anden forudsætning for succes. Jeg sidder i redaktionsudvalg og deltager i planlægningsmøder hos mine kunder, og jeg taler/mailer med dem både før og efter en aflevering. Uden en tæt pingpong med redaktør eller anden ansvarlig person, kan man ikke udvikle medierelevante emner og vinkler, som kommer ret langt ned under overfladen, skulle jeg mene. Og når man som i Tilsted Com har et hold af kreative kvinder og mænd med vidt forskellige kompetencer at spille sammen med er der ingen undskyldning for ikke at gøre sig umage. Ikke en, der holder, i hvert fald!

Carsten-Tolboll.ashx